HKOC-HONG KONG ORIENTEERING CLUB-香港野外定向會
設為首頁收藏本站

香港野外定向會論壇 - HKOC Forum

QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
查看: 6580|回復: 20

8 月 19 日 - 牛寮練習賽地圖及答案 (所有答案已上載)

請專重版權

Course A
PS. 對不起, 剛剛發現我有少少出錯. Point 15 (Code 61) 相差了一條等高線. 打唔打到都應該係可接受.

Course B

Course C

Course D

Course CATI

Map Memory

Master Map

我玩COURSE B的~~~
聽聞打多左好多PT... XD

結果如下~~~
起點 -->
越野:: 31 --> 32 --> 36 --> 34 -->
窗式:: 47 --> 48 --> 65 --> 60 -->
走廊:: 69 --> 71 --> 72 --> 62 --> 63 --> 61 -->
記憶:: 59 --> [201 --> 202 --> 203 ] ---> 57 -->
線式:: 45 --> 44 --> 43 --> 42 --> 41 --> 40 --> 39 -->
終點

打左23個... 仲「行」左好多K既山路...
謝謝炒炒 ^^!

呢個錯誤,如果出現在平時比賽 ,可以使你完全失位不知身在何方. 這應是你平時有時會死得唔值完因 . (只因走一個point 失誤輸場比賽) .檢討一吓原因 ..  發表於 2012-8-20 13:57
你系離開左走廊 去錯 71 , 打完 69 應轉130度向東北上山 . 你只轉90度平走向東離開左走廊 .. 唔知點解你又可以走返正途 ??  發表於 2012-8-20 11:30
睇返總圖 可能我計錯 你打 44 都唔算錯得晒 ! 只是高左半條等高線 !! ( B 組系在條寛等高線再下面條等高線就要開始轉走平等高線 )  發表於 2012-8-20 11:20
A-pt15(61)在淺綠內冇錯;
A-pt14(63)放低了吧!

個 2 個 POINT 用 路交做標準放 . 路交在 粗等高線同幼等高線中間 63 應在粗線 61 應在幼線 .. 植物不能作準.. ( 實地植物改變好大 )  發表於 2012-8-20 11:09
[發帖際遇]: 大梁 樂于助人,獎勵 4 . 幸運榜 / 衰神榜
40000 發表於 2012-8-20 01:02
我玩COURSE B的~~~
聽聞打多左好多PT... XD

張圖先欠, 畀了 Number 你先
越野: 31 --> 32--> 36 --> 34
窗式: 47 --> 48 --> 65 --> 60
走廊: 69 --> 72 --> 62 --> 63 --> 61
記憶: 59 --> [201, 202, 203] -->  57
線式: 45 --> 44 --> 42 --> 41 --> 40 --> 39
可以一次過玩哂咁多種技術,仲有專人講解,真係抵到爛!

同意 " 東南兄 " 所言 .. A 路線以現在香港水準真系可以去到  (level 5 course)

昨天能全程完成 + 全中 人數只得好少 !!!! ( 亦因天氣可能有少少關係 參加能力是主因) ...  但玩過昨天高難度 .日後比賽會更有信心

其實 >>>  昨天所有賽程 :: 對應 :: 正常比賽組別   都高成個 level    eg : CATI  都玩線式 仲要在林中平等高線走

~~  這是我堅持信念 ::::  在訓練時 難度  應比 正賽仲要高 !!!  游過有風浪大海 . 在平靜水域出賽會更有信心 !!!                                                                                                                                               

訓練是可以出錯的 .. 只有錯過才能在失敗中得知自己強 / 弱點 . 加以改進 .日後才有進步

就算 B 路線 亦不簡單 跑完無錯已經系超班 >>  ( 如果上過 level  3 / 4 )  eg ::   40000個啲  系應該跑呢條路線 ..  ..  

其實昨日 B 路線我系特別設計比一些上過 ( 中級以上訓練班同有定向經驗但又未到 E 組 level人士 ) . 所以內包含型式比較 A 路線更豐富 , 所有型式內所包含要用到定向技術, 基本上 level  3+4 都應該有敎過 , 只是平時 :: 無用過 / 無機會用 / 忘記點用 !!!

ps :: 打少左系錯 ... 打多左都系錯 ... 最佳樣板 ~~~  參看40000貼  
B佬 發表於 2012-8-20 13:40
同意 " 東南兄 " 所言 .. A 路線以現在香港水準真系可以去到  (level 5 course)

昨天能全 ...

超高水平的訓練,貫徹B佬「用心」的理念~

想請教:

1) 上面的地圖好像不能放大,很難看到細節,有冇得放大D嫁?

2) 可不可以上載賽程B比賽地圖?上面的答案圖比較唔到賽程A 和 B 有乜唔同...

3) 是否有人用賽程A第2張圖?4-7嗰D圓圈是空心的,完全睇唔到地形特徵,方向、距離必須非常正確,照計好唔容易玩嗰喎?

4) B course 6->7 點去?咁長距離,唔會直cut啩?由下面條路搵正確位置上7和8好似都好難喎?

我衰冇聽書,以為紅色線是小徑,打算利用小徑做扶手,去找 point 7。結果.....體驗到係啡圖和窗式失位,係一件好無奈嘅事情,完全冇辦法重新定位,最後就靠記憶地圖才能走出困境。

1) 上面的地圖好像不能放大,很難看到細節,有冇得放大D嫁?
可用 Mouse 個轆來放大縮細

2) 可不可以上載賽程B比賽地圖?上面的答案圖比較唔到賽程A 和 B 有乜唔同...
...

3) 是否有人用賽程A第2張圖?4-7嗰D圓圈是空心的,完全睇唔到地形特徵,方向、距離必須非常正確,照計好唔容易玩嗰喎?
代B佬答:這才是訓練目的,盡量使用上堂時學過的技術,包括「攻擊點」、「扶手法」
等等等等

4) B course 6->7 點去?咁長距離,唔會直cut啩?由下面條路搵正確位置上7和8好似都好難喎?
對於這種超長路程,可以使用攻擊點,先 set 好 Bearing ,但唔好貪心,因為前面實有野阻住你的視線,例如前進方向有舊石阻住,咁就要去到舊石再 set 過個 Bearing ,再有野阻住,再 set,餘此類推...,咁就「雖不中亦不遠矣」

順帶一提,有某些人做賽後檢討時,只集中在自怨自艾,我則認為:循正面睇係應該睇睇下次應該用甚麼技術!據我所知,有某些精英,會在比賽完結後,會重返回賽區,作實地檢討,以提升技術。
Derek 發表於 2012-8-21 08:54

> 可用 Mouse 個轆來放大縮細
除此之外, Click 張圖會連去 Picasa. 都可以放大睇既.

> ...
等等, 等我有時間會攪

> 代B佬答:這才是訓練目的,盡量使用上堂時學過的技術,包括「攻擊點」、「扶手法」
> 等等等等

基本上兩張圖都唔會有人拿出去跑, 第二張純粹係畀返張彩色既 Line O 睇下 D Point 位係邊.
(4-7 個D 白色係我做錯左XD)

對於這種超長路程,可以使用攻擊點,先 set 好 Bearing ,但唔好貪心,因為前面實有野阻住你的視線,例如前進方向有舊石阻住,咁就要去到舊石再 set 過個 Bearing ,再有野阻住,再 set,餘此類推...,咁就「雖不中亦不遠矣」
Derek 和 炒炒兩位,多謝指教。

用 mouse 轆是可以放大,不過朦咗D。原來 Click 入去有選項 download 原圖,是我唔識用而已 - 慚愧!

(4-7 個D 白色係我做錯左XD) - 哈哈,絕非找碴,而是奇怪今次訓練係唔係有D咁高難度嘅訓練。4 -> 5 距離短,未算難;但 5 -> 6 和 6 -> 7 有相當距離,空白一片,一般用開既技術好像全不適用;只能打好bearing,向著指定方向走,而且要有良好的距離感,方能準確 hit 中。但那裡不是平地,而是有高低起伏、樹木阻隔的樹林地帶,如果真係有條咁嘅賽程,難度應該會幾高吓?

Derek 對於我第4個疑問的解答幾好喎,直走幾乎不太實際,把問題折開,逐段克服,雖然不會快,但勝在穩陣、有效。不過,睇番張清晰嘅原圖,原來冇原先諗得咁難,因為7號控制點原來在車路隔鄰,有一小停車位可以做攻擊點。我開頭睇唔到條車路,以為要直去,或者由下面小徑搵位入,咁就應該會好難。

關於B賽程,有個新嘅小疑問:5 -> 6 中間是理論上難以通行的深綠色,是不是故意設計成這樣,要人選擇穿過深綠色,或是走入白色區域找小徑折返6號控制點?而玩嘅人又會點選呢?

A和B整條賽程,最難嘅好似係走廊式嗰段,因為周圍都是白色/黑色,可以看到的地形、特徵不多,要沿正確路線前進好像不易。我當日在時間已晚,和疲倦之下,沒信心可正確走完呢條線,打完68號點之後也只好放棄了。

如不熟牛寮就要跟可見圖 5 - 10 -走廊逆走. 但這樣不理想 ,只是如上文說 ...是為熟悉牛寮賽員設計的 ..  發表於 2012-8-23 12:41
6-7 如熟牛寮就知是沿車路直走. 7 上有少少車路見到 . 只是如何定位入 7 ?( 牛寮對大部份A組人都好熟悉 ) .  發表於 2012-8-23 12:06
窗口內會有少少特徵比你參考 .. 留意 4 同 6 都有一條 大小徑 加啲想像就會明白佢地克色之間是相連的 !!  發表於 2012-8-23 12:02
順帶一提,有某些人做賽後檢討時,只集中在自怨自艾,我則認為:循正面睇係應該睇睇下次應該用甚麼技術!據我所知,有某些精英,會在比賽完結後,會重返回賽區,作實地檢討,以提升技術。

賽後重返賽區檢討,正正是我常想做的,尢其是今次訓練條線,和上次石龍拱長途賽條線,都好值得去練習多次。不過,我份人比較「驚青」,怕遇到「萬一」(例如骨折、被毒蛇咬中、山賊等等),陷入不能自救的困境,所以得個諗字,唔敢做。

查實,近來好似好少聽見有山賊的新聞,這個威脅是不是算是解除了?

另外,以前曾聽人講,野猪好有攻擊性,而且皮堅肉厚,很難應付,是不是真的?而家D野猪四圍都係,如果遇上,尢其是在一個人的情況下,最佳策略是什麼呢?

fatchung 發表於 2012-8-21 23:46
Derek 和 炒炒兩位,多謝指教。

用 mouse 轆是可以放大,不過朦咗D。原來 Click 入去有選項 download 原圖 ...

4 -- 7 正是最好的練習「直走」~~~
平時大家就是會左兜右兜...
要WINDOW之下, 咩都冇, 先可以練返個「距離感」... ^^!

Cheer!... keep going la... :)
[發帖際遇]: 40000 樂于助人,獎勵 6 . 幸運榜 / 衰神榜
fatchung 發表於 2012-8-22 00:11
賽後重返賽區檢討,正正是我常想做的,尢其是今次訓練條線,和上次石龍拱長途賽條線,都好值得去練習多次 ...

你問埋 D 咁難答的問題,我估都無人可以答到你了。
Derek 發表於 2012-8-22 19:54
你問埋 D 咁難答的問題,我估都無人可以答到你了。

哈,我估你估得冇錯,有冇山賊又真係問得幾白痴,應該唔會有人答。

不過,野猪就或者有人知,希望有人可以解答吓,等我減少D恐懼感啦~
我認為A賽程最難的部份是在9號和10號控制點之間的之字形走廊。

要走正確這段 . 就要好仔細睇等高線 !!!  發表於 2012-8-23 13:44
重有系我特登不放POINT在這段走廊上 . !!!  發表於 2012-8-23 13:42
Derek 發表於 2012-8-21 08:54

肥忠 ..  非常正確態度 >>>有某些人做賽後檢討時,只集中在自怨自艾,我則認為:循正面睇係應該睇睇下次應該用甚麼技術!據我所知,有某些精英,會在比賽完結後,會重返回賽區,作實地檢討,以提升技術。
事實當日我 04 :40 出去收 POINT  ,仲見到有人在賽區做檢討 !!!

在賽員須知和比賽當日我都有提醒 ...

** 訓練 ::: 先要調整心態 !! 不是比賽 ..沒有勝負 .. 對手只是自己 ..

**盡量把平時忘記用或少用的技術拿出來 . 多練習 ! 盡量不出錯 ..!!

**不用太快 . 大會沒有限時 ! 盡量利用多種型式 . 用不同速度去試 . 睇吓邊種速度是自己 ( 定向比賽中重要是合自己速度和流暢 ) ( 腳不應快過個腦!! ) 但 !!!! 你有無做到呢 ????

肥忠 ...你担心有啲多餘 ...  A + B 條走廊 我賽前探勘賽區時上上 下下 行左 4 個鐘 . 線式 行左 3 個鐘 , 因實地植物同地圖顯示有改變 . 我要 " 確保 " 走廊 同 線式 在實地上是一定可以通行無左 !!!! 除左小虫 同 大蜘蛛 外 什麼都見不到 !!!

其實一般大型動物是怕人的 .. 只要你不去招野佢 ,佢會走避的 , 如果見到佢地 , 一系佢慢慢走開 , 一系你慢慢避開 .

真正怕是蜂類  !!!!!!!

fatchung 發表於 2012-8-22 00:11
賽後重返賽區檢討,正正是我常想做的,尢其是今次訓練條線,和上次石龍拱長途賽條線,都好值得去練習多次 ...

肥忠
你问d问题相当有味道
我答你遇到野猪点样办
第一种可能
同只野猪   只抽(大陆叫呢种方式做--纯爷们)   你赢左   夜晚有大餐食   烤全猪   留翻只猪比   我
                                                                 你输左   只猪夜晚有大餐食   
第二种可能
即刻走佬      大陆叫呢种方式做--好汉不吃眼前亏   你赢左      可以减肥(即刻减10磅唔止)
                                                                     你输左     只猪夜晚有大餐食   
娱乐下
唔好见怪
[發帖際遇]: pandaxiong 發帖時在路邊撿到 5 金錢,偷偷放進了口袋. 幸運榜 / 衰神榜
pandaxiong 發表於 2012-8-23 20:26
肥忠
你问d问题相当有味道
我答你遇到野猪点样办

標爺 ....                                                                                                                                                         

如果你出馬 ..  ( 精神上 ) 我全力支持你用 第一種方式 !!!!!

( 野生野豬肉 . 宜家好難穩 !!  到時記得通知我 !!!  )   :: 真的唔系講笑嫁 :::
我認為A賽程最難的部份是在9號和10號控制點之間的之字形走廊。
完全同意,對住呢段路,我信心動搖 =.=!

要走正確這段 . 就要好仔細睇等高線 !!!
呢個技術係好難掌握嫁,正是其中一樣我要多加練習嘅地方

重有系我特登不放POINT在這段走廊上 . !!!
果然好「毒」!完全冇得依賴可以見到嘅控制點。但係你又係走廊入口放咗個68號點,送嘅?

肥忠 ..  非常正確態度
完全同意啊,亦正是我常想做的 (不過係正式比賽係唔俾重返賽區....直到比賽完結)。但係我為人「蛇 grad」(scare),所以咪成日想做又唔敢做囉~

但 !!!! 你有無做到呢 ????
呢個 point 你講得好中,是我嘅嚴重毛病之一, 好難改嘅。呢個毛病相信不少定向人都有。不過嗰日唔係衰呢樣,係衰冇認真聽書,因而搞錯咗,用錯技術。

肥忠 ...你担心有啲多餘 ...
唉,「蛇 grad」嘅人自然會諗好多籍口來「恐嚇」自己。個人係咁,體諒吓啦~

真正怕是蜂類  !!!!!!!
可能係未試過俾密蜂「圍」,所以唔係好驚。試過在狹路上遇著一大群蜜蜂,都夠膽過,只是被叮了一下... 計我話,真正最得人驚嘅係山賊,因為如果俾你遇上,而佢又綁你係樹上,咁就..... (諗起都驚! )

我答你遇到野猪点样办
哈哈,標爺,你講到好似係度恐嚇緊我喎,打輸咗要俾野猪做大餐,係咪真嫁?香港的野暂應該冇咁強悍啩?一 D 都唔會見怪,歡迎繼續娛樂,吹吓水~~

68 用意呼應之字無POINT.入口有跟住沿路都唔見 , 就可以考驗你自信 !! 下一個就在轉左灣再走 10多公尺才見 ..  發表於 2012-8-24 10:52
[發帖際遇]: 一個袋子砸在了 fatchung 頭上,fatchung 賺了 4 金錢. 幸運榜 / 衰神榜